Característiques i prevenció dels Xinxes de llit – Cimex lectularius:

 
Chinches de cama - Control Ardeca
 
Els Xinxes de llit – Cimex lectularius s'han convertit en un problema casolà comú des de l'era de la segona guerra mudial. Durant aquest temps ells van ser eliminats amb diferents quantitats de pesticides. No obstant això, causa de la conducta clandestina i hàbits de les xinxes de llit combinats amb la falta de coneixement públic, seva infestació s'escampa a taxa bastant ràpida a nivell mundial.

Chinches de cama - Control Ardeca
Xinxes en un tac de quadre a la paret
 
 

Biologia i hàbitats

Els Xinxes de llit – Cimex lectularius són insectes paràsits humans. S'alimenten de sang i piquen normalment de nit, principalment en dormitoris i durant tot l'any.
Es tracta d'insectes de metamorfosi incompleta. Això implica diverses coses:

 • Les formes larvàries (nimfes) són morfològicament molt similars, excepte en la mida, als adults.
 • Els Xinxes de llit – Cimex lectularius presenten una característica. Morfologia en forma de cor, són aplanats en sentit dors-ventral i presenten una mida similar a una llentia. color marró – marró groguenc.
 • Es reprodueixen per ous, que les femelles dipositen en esquerdes i altres refugis com: costures de matalassos, somiers, anfractuosidades del mobiliari i ornaments de dormitoris. Cada femella pot posar prop de 2 ous al dia, fins a un total de 320. El cicle biològic complet d'ou a femella adulta ponedora dura en condicions ideals entre unes 4 a 9 setmanes.
Chinches de cama - Control Ardeca
Xinxes darrere del paper de la paret
 
Es tracta d'insectes sorprenentment resistents. En condicions d'humitat favorable, poden sobreviure mesos sense prendre aliments i suportar les condicions de viatges infestant maletes, motxilles, emmagatzematge o transport de mobles infestats, etc.
En l'actualitat no existeix evidència científica que transmetin malalties.
 
 
 
 

diagnòstic

Chinches de cama - Control ArdecaNo sempre és fàcil la detecció dels Xinxes de llit – Cimex lectularius. sovint, el propietari de l'habitatge afectat només s'adona com a conseqüència d'incidents repetits de picades nocturnes.

aquestes picades:
 • Es produeixen de nit i en dormitoris.
 • Ocorren especialment en zones no vestides, peus i mans si es dorm amb pijama.
 • No es manifesten per igual en totes les persones que viuen al domicili.
 • L'albirament directe de l'insecte no sempre és fàcil, s'amaguen molt bé.
No obstant això, convé considerar:
 • La presència habitual d'excrements, que presenten un aspecte que recordaria el de "esquitxades de tinta estilogràfica negra", que poden detectar-se sobre parets, mobiliari, matalassos, somiers, etc.
 • Cert "olor de xinxa", que resulta característic dels locals fortament infestats.

 

Prevenció i control

Condicionada per la seva peculiar biologia, la prevenció front els Xinxes de llit – Cimex lectularius es basa fonamentalment en:
Chinches de cama - Control Ardeca

 • Precaució respecte a viatges i equipatges. Bé que els hotels, albergs, disposin de serveis de prevenció i control de plagues eficaços. Aconsellem realitzar una comprovació visual ràpida.
 • En cas de picades, consultar immediatament a un professional de plagues experimentat. No s'aconsella en absolut intentar solucionar aquest tipus de problemes per mitjans propis, insecticides ús domèstic.
 • Evitar recollir mobiliari, especialment el sospitós d'haver estat usat en dormitoris d'espais públics. En cas de dubte consultar a professionals de control de plagues.
 • No aplicar insecticides directament sobre robes de llit o vestuari. Aquest tipus de materials pot higienitzar eficaçment mitjançant rentat a alta temperatura.