Unir forces contra el morrut de les palmeres. Tota una indústria i una manera de vida estan en perill a causa d'aquesta plaga 'invisible'.

amb 2 Comentaris

Una plaga que destrueix les palmeres a menjar-se-des de dins amenaça amb acabar amb les espècies d'aquestes plantes -i amb el seu indústria- llevat que s'actuï ràpidament de forma global i coordinada. El morrut és l'amenaça més perillosa i destructiva per a les palmeres de tot el món, incloses les de dàtils i de cocos a l'Orient Mitjà i en moltes parts d'Àsia, i les palmeres ornamentals a tota la Mediterrània i Europa.

Originària del Sud-est asiàtic, la plaga s'ha estès ràpidament a través de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica durant els últims 30 anys. L'any passat va arribar fins i tot a Regne Unit. És endèmica en molts països i ha generat enormes costos econòmics i socials, afectant fins i tot a la seguretat alimentària i els mitjans de subsistència en moltes comunitats arreu del món.

Part del problema és que el morrut roig de la palmera és un assassí invisible. És difícil detectar-ho a temps perquè hi ha pocs signes externs visibles que la plaga s'hagi apoderat d'un arbre. Els equips que les examinen han de buscar petits forats que serveixin com a entrada a insectes a la base o en la corona de cada palmera. Les llacunes en els procediments de quarantena també són una altra part del problema: la plaga invasora es mou d'un país a un altre principalment a través del material de sembra infectat.

Per culpa del morrut, cada any es perden milions d'euros. Només a Itàlia, Espanya i França, les pèrdues econòmiques relacionades amb el morrut van ser d'al voltant de 90 milions d'euros en 2013.

Les palmeres datileres es cultiven des de fa més de 5.000 anys. Han contribuït a mantenir la vida humana i els mitjans de subsistència de la gent en zones molt caloroses i poc fèrtils, i són un símbol de vida, de cultura i de civilització. Els dàtils que proporcionen són un cultiu important que contribueix a les economies nacionals, i una font important d'ingressos i d'aliment per a les comunitats rurals. Aquesta indústria i aquesta manera de vida està en joc si no aconseguim aturar la plaga.

Els esforços desplegats en els últims 30 anys per controlar i contenir la plaga han tingut resultats variables deguts, en gran part, a l'absència d'una estratègia clara i ben coordinada. Però eradicar és possible.

Al maig de 2016, les illes Canàries, van ser el primer territori del món a eliminar la plaga, detectada allà per primera vegada en 2005. per aconseguir-ho, part de la solució va ser desenvolupar un sistema d'informació geogràfica per recol·lectar dades de palmeres infestades i poder gestionar millor les operacions de control de plagues.

Hem d'aprofitar aquest tipus de tecnologies i seguir treballant junts per desenvolupar solucions més eficaces i avançades. Ja s'investiga el desenvolupament d'aerosols naturals de control de plagues i altres productes per lluitar contra aquest mal. Altres solucions innovadores inclouen gossos que siguin capaços d'olorar i detectar la presència dels coleòpters, o les imatges tèrmiques i micròfons d'alta sensibilitat que són capaços de "escoltar" a les larves menjant-se les palmeres. Alguns assaigs reeixits han portat a treballar en dispositius auditius fàcils d'usar i de baix cost amb processament de senyals digitals.

Aturar la propagació de l'escarabat morrut també requereix el compromís dels països d'aplicar estrictament els controls internacionals sobre el moviment de material infestat de forma transfronterera. L'intercanvi d'informació, experiències, coneixements i expertica d'uns països a uns altres seran el millor per a la nostra missió.

La FAO ha estat treballant amb autoritats nacionals i comunitats locals per millorar la producció de dàtils, en un esforç que inclou millors tècniques de gestió de l'aigua i major valor afegit a través de noves tècniques de collita, processament i envasat.

aquests dies, la FAO i el Centre Internacional d'Estudis Agronòmics Avançats de la Mediterrània (lloc) coorganitzen una consulta Científica i una Reunió d'Alt Nivell sobre la Gestió del Morrut Roig. La Consulta Científica reunirà representants de les autoritats reguladores (Organització Nacional de Protecció Fitosanitària, ONPF) i experts de països afectats pel morrut, científics internacionals, i experts en tecnologies per a la seva gestió.

Esperem obtenir d'aquesta trobada un programa i una estratègia multidisciplinaris definits i dirigits a diverses regions per gestionar la plaga. Si unim les nostres forces, podem contenir i controlar a aquest assassí invisible.

FONT: PAÍS

2 Respostes

 1. Pablo Sánchez
  | respondre

  El Tracte és immillorable, la rapidesa en en el servei.
  Els productes són d'alta qualitat i jo personalment vam tenir una plaga de rosegadors i des del començament fins al final tot perfectisuno.
  Encara seguim fent el manteniment amb ells i aquí estan quan toca.
  Són Un Gran Equip de Professionals.
  un Salutació

  • Antoni
   | respondre

   Moltes gràcies pels seus comentaris

deixa una resposta