Diagnòstic del problema de les formigues:

 

formiga Argentinas – Linepithema humile:

formiga Argentinas – Linepithema humile

La vida d'una formiga comença a partir d'un ou. Si aquest és fertilitzat, naixerà una femella (diploide), si no, serà un mascle (haploide). Aquest tipus de reproducció característic dels Hymenoptera, es diu haplodiploidía.
Els formícidos són insectes holometábolos. Són els que es desenvolupen per metamorfosi completa, característica dels insectes més desenvolupats. És el procés en el qual l'estadi larvari passa per un estadi pupa abans de transformar-se en imatge. després la larva roman pràcticament immòbil i és alimentada i cuidada per les obreres.

aliment:

A les larves se'ls subministra aliment per trofalaxis. Això és un procés pel qual una formiga regurgita el menjar líquida emmagatzemada en el seu pap. Els adults també comparteixen d'aquesta manera els aliments que estan emmagatzemats dins el que podem anomenar «Estómac social». Les larves també poden rebre aliments sòlids, com per exemple:

 • ous tròfics (no fecundats)
 • Trossos de preses.
 • Llavors portades per obreres recol·lectores.
 • En el cas d'algunes espècies, fins i tot poden ser transportades directament fins a una presa capturada.

danys:

Algunes espècies de formigues són considerades plagues. Amb la qual cosa, a causa de la naturalesa adaptativa de les seves colònies, eliminar-les per complet és gairebé impossible. Per tant, la gestió de plagues se centra a controlar les poblacions locals, en lloc d'intentar eliminar una colònia sencera. En conclusió, la major part de les temptatives per al seu control són solucions temporals.
Entre les espècies amb la consideració de plagues es troben:

Hormiga Argentinas - Linepithema humile
formiga Argentinas – Linepithema humile
 • gespa Tetramorium
 • formiga boja groga
 • Sota el cosí
 • pharaonis Monomorium
 • Linepithema humile
 • sèssils Tapinoma
 • Solenopsis invicta
 • rubra Myrmica

Mètode d'actuació:

Les poblacions es controlen per mitjà de esquers d'insecticida, en forma granulada o líquida. Les formigues recullen els esquers d'insecticida com si fos menjar i el porten al formiguer. Com a resultat, el insecticida es transmet inadvertidament a altres membres de la colònia per trofalaxis.
l'àcid bòric i el bòrax són dos insecticides habituals, en ser relativament segurs per als humans.

Hormiga Negra - Formicidae
formiga Negra – Formicidae

formiga Negra – Formicidae:

Les formigues evolucionar d'avantpassats similars a una vespa. Aquesta evolució va tenir lloc a mitjans del Cretaci, més o menys fa 110 i 130 milions d'anys. Diversificant després de l'expansió de les plantes amb flor pel món. A més, són un dels grups zoològics de major èxit. Amb prop de 14.000 espècies descrites, encara que s'estima que poden ser més de 22.000.

hàbitat:

S'identifiquen fàcilment per les seves antenes en angle i la seva estructura en tres seccions amb una estreta cintura. La branca de l'entomologia que les estudia s'anomena mirmecología.

Poden formar colònies de diferents mides:

  • D'unes dotzenes d'individus predadors que viuen en petites cavitats naturals.
  • A unes colònies molt organitzades que poden ocupar grans territoris compostes per milions d'individus.

Aquestes grans colònies, consisteixen sobretot en femelles estèrils sense ales, formen castes de obreres, soldats i altres grups especialitzats. Les colònies de formigues també compten amb alguns mascles fèrtils i una o diverses femelles fèrtils anomenades reines. Per tant aquestes colònies són descrites com superorganismos. Atès que les formigues semblen actuar com una entitat única, treballant col·lectivament en suport de la colònia

colonització:

Han colonitzat gairebé totes les zones terrestres del planeta. Els únics llocs que no tenen formigues indígenes són l'Antàrtida i algunes illes remotes o inhòspites. A causa del seu prosperación les formigues colonitzar la majoria d'aquests ecosistemes. Es calcula que poden formar el 15-25% de la biomassa dels animals terrestres. Com a resultat, s'estima que hi ha entre mil bilions i deu mil bilions de formigues vivint sobre la Terra. finalment, es considera que el seu èxit en tants entorns es deu al seu:

 • organització social.
 • Capacitat per modificar hàbitats.
 • Aprofitament dels recursos.
 • Porte de defensa.
 • Prolongada coevolució amb altres espècies les ha portat a desenvolupar relacions mimètiques, comensals, paràsites i mutualistes.
Hormiga Negra - Formicidae
formiga Negra – Formicidae

Les seves societats es caracteritzen per la divisió del treball, la comunicació entre individus i la capacitat de resoldre problemes complexos. Aquests paral·lelismes amb les societats humanes han estat durant molt temps font d'inspiració i objecte de nombrosos estudis.

Moltes cultures humanes les utilitzen com a aliment, medicina i com a objecte de rituals. Algunes espècies són molt valorades en el seu paper d'agents de control biològic. No obstant això, seva capacitat d'explotar recursos provoca que les formigues entrin en conflicte amb els humans, ja que poden danyar cultius i envair edificis.