Característiques del Ratolí Domèstic – Mus Musculus.

 

Ratón Doméstico - Mus Musculus
Ratolí Domèstic – Mus Musculus

El Ratolí Domèstic – Mus Musculus és una espècie de rosegador miomorfo de la família Muridae. És l'espècie més freqüent de ratolí. Es creu que és la segona espècie de mamífers amb major nombre d'individus, després d'Homo sapiens. Habita sempre prop de l'home, amb els quals manté una relació de comensalisme.

Característiques

El Ratolí Domèstic – Mus Musculus adult pesa entre 12 i 40 grams i mesura entre 15 i 19 centímetres, incloent la cua, que suposa una mica més de la meitat de la seva longitud. El seu pelatge és curt i de tons grisos, que s'aclareixen en el ventre. Posseeix uns llargs bigotis (vibrisses) que són sensibles al tacte i li proporcionen informació sobre el medi. Com la seva vista és molt feble el ratolí només identifica els objectes de molt a prop.

Ratón Doméstico - Mus Musculus
Ratolí Domèstic – Mus Musculus

El seu olfacte en canvi està molt desenvolupat, li ajuda a trobar els aliments i als altres ratolins. L'oïda del Ratolí Domèstic – Mus Musculus està també desenvolupat, escolta fins als sons de 100 kHz (80 kHz més que les persones). També fan servir l'òrgan vomeronasal per detectar feromones i compostos no volàtils a través de l'olfacte. Tant els adults com les cries emeten sons de freqüències compreses entre 50 i 150 kHz per a la comunicació sociosexual. La durada de la gestació és d'uns 18 dies, donant lloc a ventrades de 6 i 12 cries.

Encara que es desplacen habitualment sobre les seves quatre potes, es poden alçar en ocasions sobre les dues del darrere, ajudant-se amb la cua, per menjar, orientar-se o lluitar. Quan corren, mantenen la cua horitzontal per guardar l'equilibri. Són bons saltadors, escaladors i nedadors (això últim només en cas de necessitat).

El Ratolí Domèstic – Mus Musculus és actiu principalment al crepuscle o durant la nit, ja que eviten les llums intenses. Són animals territorials. Generalment un mascle dominant dirigeix ​​un grup amb diverses femelles i individus joves. Només el mascle dominant té dret a aparellar-se amb les femelles. Quan un mascle aconsegueix la maduresa sexual, sovint s'enfronta amb el mascle dominant del seu grup en un combat a mort. Si dos o més mascles són tancats junts en una gàbia, freqüentment es tornen agressius, llevat que hagin estat criats junts en captivitat des del seu naixement.

Ratón Doméstico - Mus Musculus
Ratolí Domèstic – Mus Musculus
 
 
La dieta del Ratolí Domèstic – Mus Musculus es basa principalment en vegetals, però també poden menjar carn i productes lactis.